Kloppend HR advies - ankebotfotografie-9817
Kloppend HR advies - ankebotfotografie-9822
Kloppend HR advies - ankebotfotografie-9815
Kloppend HR advies - ankebotfotografie-9826
Kloppend HR advies - ankebotfotografie-9814

Nieuwsbrief Augustus 2015

Home » Nieuwsbrief Augustus 2015
Hebt u ook een Frans in dienst?

Herkent u Frans? Frans werkt nu 18 jaar bij dezelfde baas, als service monteur. Hij verstaat zijn vak goed, kan de problemen bij de klanten goed achterhalen en weer verhelpen. Hij is niet zo’n prater, maar altijd wel correct naar anderen toe. Wel hoor je hem binnen het bedrijf steeds vaker mopperen: de werkdruk is hoog, zijn salaris de laatste jaren nauwelijks meer gestegen en de samenwerking met collega’s is niet meer wat het vroeger was. Maar Frans gaat gewoon door met zijn werk… Op de verslagen van zijn functioneringsgesprekken staat niet echt veel opvallends, maar hij behoort niet echt tot de paradepaardjes.
Hebt u ook een Frans in dienst? Of misschien wel meerdere medewerkers, die iets van Frans weg hebben? Wat kunt u doen om hen tot betrokken medewerkers te maken, om ook over een jaar of twee van hun ervaring en kennis gebruik te kunnen maken?

* Het kan zijn, dat Frans het niet zo uit, maar in z’n hart best wel wat meer uitdaging zou willen hebben. Kunt u hem inzetten om minder ervaren collega’s de kneepjes van het vak snel te leren? Kunt u hem vragen mee te werken aan een verbeteringstraject om efficiënter de tijd van de service monteurs te gebruiken? Of geeft u hem de ruimte om uit te vinden of er technische verbeteringen aan te brengen zijn?
* Het kan ook zijn, dat Frans redelijk aan het maximum van zijn kunnen zit in zijn vakgebied. Maar hebt u al eens met hem besproken wat zijn andere interesses zijn? Wil hij misschien in zijn hart eigenlijk een ander beroep uitoefenen?

Werknemers hebben steeds meer de verantwoordelijkheid om hun loopbaan zelf vorm te geven. Maar werkgevers kunnen daar enorm in ondersteunen op een manier waarbij ze of zelf langer/meer plezier van de competenties van hun medewerkers hebben, of op een verantwoorde manier afscheid van hen kunnen nemen. Kijk bij functioneringsgesprekken eens verder dan de huidige functie, vraag eens door naar waar de interesses nog meer liggen. Kijk eens wat verder vooruit, uit het oogpunt van uw bedrijf, maar ook uit dat van Frans zelf. Het kan u een hoop geld besparen: denk aan hogere productiviteit door meer plezier in het werk, minder ziekteverzuim of een voorgesorteerd eigen vertrek in plaats van een omslachtige ontslagprocedure.

Wilt u wel eens concreet bespreken wat u met uw “Frans” kunt bereiken? Neem gerust contact op!