Hoe meet je de effectiviteit van je Duurzame Inzetbaarheidsprogramma?

Meten is weten! Werkgevers willen inzicht hebben in wat iets kost en wat het oplevert. Nu is dat in het geval van maatregelen ten behoeve van personeel niet altijd even eenvoudig. Hoeveel gaat de productie erop vooruit als je voor goede koffie zorgt? Wat levert een personeelsfeest op? Maar het zijn niet alleen uitgaven voor personeel die niet direct meetbare effectiviteit opleveren: wat levert die schitterende directietafel op of welk meetbaar effect zie je van de korting die je geeft aan een goede klant? Kortom: meten is belangrijk maar niet gemakkelijk.

Voor interventies in het kader van duurzame inzetbaarheid is het hard nodig om kosten en baten in te kunnen schatten op voorhand, juist omdat het over lange-termijn-effecten gaat en dus extra ongrijpbare financiële gevolgen. Vaak zorgt een combinatie van factoren, dat medewerkers fit en inzetbaar blijven en daarmee is één meetbare factor (zoals bijvoorbeeld ziekteverzuim) niet voldoende.

Wat helpt is als je een nulmeting doet vóór een interventie en na bijvoorbeeld een jaar een vervolgmeting doet. Een test als de DIX (Duurzame Inzetbaarheidsindex), ontwikkeld door TNO, is daar heel bruikbaar voor en geeft veel inzicht in de verschillende onderliggende aspecten van DI. Ook de zogenaamde Happy Werkscan of een Periodiek Medisch Onderzoek geven hier informatie over.

Door het Nationaal Platform voor Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) is in samenwerking met TNO een tool ontwikkeld om kosten en baten van duurzame inzetbaarheid te meten (KOBA-DI). Daarmee wordt productieverlies (voor de hele organisatie of een team) vertaald naar een percentage van de loonsom. Interventies door werkgever, die bijvoorbeeld regelingen om arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen verbeteren, geven ook gelijk een financiële vertaling. Met deze tool krijgt een werkgever zowel inzicht in het bedrag van productieverlies doordat er al een weg is ingezet van verminderde inzetbaarheid als in wat interventies op zouden leveren.

Neem gerust contact met ons op als je interesse hebt in de genoemde testen of de KOBA-DI-tool! Dan helpen wij je succesfactoren voor DI meetbaar te maken.

NB: hierbij een herinnering aan de webinar, die wij op 6/6/24 om 12.00 uur geven over DI. Je kunt je hiervoor aanmelden via een bericht op LinkedIn.