Volgens het Nederlands Platform voor Duurzame Inzetbaarheid is dat: “het vermogen van werkenden om nu en in de toekomst toegevoegde waarde in het werk te leveren en te ervaren”.
Dit is in deze tijd van snelle veranderingen en een krappe arbeidsmarkt geen luxe, maar een noodzaak.
Voor werknemers betekent dit: werk kunnen vinden en behouden dat past bij de eigen kwalificaties, capaciteiten en persoonlijke omstandigheden. Als werknemer merk je vaak pas na verloop van tijd als dit niet meer in balans is: je krijgt (medische) klachten, wordt chagrijnig, hebt het gevoel niet meer mee te kunnen komen. En als je dan naar een andere baan gaat zoeken blijkt dat je te lang niets meer bijgeleerd hebt..
Voor werkgevers betekent (beleid op) DI: investeren in het welzijn en de ontwikkeling van het personeel met als resultaat een productiever, gemotiveerder en loyaler team. Als een medewerker niet lekker in z’n vel zit, niet gemotiveerd is, de benodigde skills mist of thuis problemen heeft daalt de productiviteit, terwijl de beloning even hoog blijft. Productieverlies kost veel geld. Bovendien kunnen organisaties zich beter aanpassen aan veranderingen in de markt en technologie wanneer hun werknemers veerkrachtig en flexibel zijn.
Als re-integratiecoach heb ik vaak de schade gezien wanneer de balans tussen inzetbaarheid en productiviteit ver te zoeken is. De kans op langdurig verzuim is dan heel groot, terwijl tijdig actie nemen vaak veel narigheid had kunnen voorkomen.
Werkgevers én werknemers, het is de hoogste tijd om aandacht te besteden aan de 4 belangrijke pijlers:
- Goede gezondheid
- Motivatie/betrokkenheid
- Juiste vakkennis en – vaardigheden
- Goede werk-privé balans
Voorkomen is beter dan genezen!
@Daniëlle en ik willen je een reeks posts bieden over duurzame inzetbaarheid. In deze serie nemen we jullie mee in de verschillende aspecten van dit onderwerp en wat je zoal voor kunt doen om DI te bevorderen.
Volg ons voor meer inzichten over DI! #DuurzameInzetbaarheid #Werkbalans #Gezondwerken ??