Het is een feit: zelfs het meest fantastische werk verliest zijn glans als onze gezondheid hapert. Een goed salaris en geweldige collega’s zijn waardevol, maar zonder de basis van goede gezondheid en welzijn wordt de toekomst van ons werk onzeker. Maar wat is dat: een goede gezondheid en welzijn? Doordat fysieke en/of mentale gezondheid vaak geleidelijk achteruitgaan wordt ons vaak pas duidelijk hoe onze situatie daarin is als we een zekere grens zijn overgegaan.
Een zogenaamd Periodiek Medisch Onderzoek maakt mensen bewust van hun gezondheid en veranderingen daarin in de loop van de tijd. Zouden die onderzoeken niet standaard moeten zijn in alle organisaties? En hoe vaak stellen leidinggevenden en collega’s écht de vraag hoe het met ons gaat, oprecht en vanuit interesse?
Een gezonde medewerker is niet alleen productiever, maar ook minder vatbaar voor verzuim. Het besef dat ons werk mogelijk niet vol te houden is tot aan ons pensioen, dringt soms pas laat door. Voor fysiek zware beroepen is dat eerder een gespreksonderwerp dan voor mentaal zware beroepen. Maar als je later in je loopbaan wilt switchen van werken-met-je-handen naar werken-met-je-hoofd, of andersom, ben je daar dan klaar voor? Als re-integratiecoach heb ik te vaak gezien dat medewerkers zich niet op een dergelijke switch in hun loopbaan voorbereiden. Dan hebben de medewerkers niets gedaan om hun computervaardigheden up-to-date te brengen of hebben hun lichaam niet fit gehouden. Als ze dan opeens een andere richting in moeten slaan door hun beperkingen komt pas het besef dat ze daar veel eerder iets voor hadden moeten doen.
Werkgevers, het is aan jullie om je medewerkers te ondersteunen in hun toekomstplannen. Stimuleer beweging, investeer in computervaardigheden en help hen voorbereiden op een flexibele toekomst. Zo dragen we bij aan duurzame inzetbaarheid en welzijn op de lange termijn!